Nyheter

Återvinningsprocessen för koppar

Renoverar du ett hus eller en lägenhet, kanske din egen? Har du rivit loss ett gäng elkablar från väggarna? Vad du än gör så släng dem inte i soptunnan. Kom med dem till din skrothandlare i Sundsvall så återvinner vi dem åt dig, till på köpet får du betalt. Vi separerar metallen, väger den och betalar. Alltid till ditt konto eftersom kontanter och checkar lockar oseriöst folk till branschen. Vi värnar om dig som kund och vill inte att betalningen ska hamna i orätta händer.

Har du problem att ta elkablarna till oss?
Ring oss så åker vi ut med en säck till dig. Du samlar alla elkablar i säcken och ringer oss när den är fylld. Då kommer vi tillbaka, väger kablarna och betalar. Vi kommer inom fyrtioåtta timmar och betalar bland de högsta priserna i branschen, tack vare låga omkostnader. Hämtar gör vi förstås gratis.

Ringer du från ett större bygge?
Då vill ni kanske ha en container som hämtas och töms med jämna mellanrum. Ring så kör vi ut en container och upprättar ett hämtschema som passar era önskemål. Eller så hämtar vi containern när den är full. Vi kommer när ni ringer.

Kopparkabeln som du lämnar för återvinning sparar in nittio procent av den energi som skulle går åt till att framställa motsvarande mängd av ny koppar. Det går inte åt mer än tre megawatt för att återvinna ett ton skrotbaserad koppar mot att 30 megawatt för att återvinna ett ton nybruten koppar från en koppargruva. Men du sparar inte bara miljön när du lämnar dina kablar till oss. Du tjänar en slant också. Kopparpriset är relativt högt och ligger på ungefär 8 kronor per kilo. Aluminiumkablarna ger inte lika mycket med sammantaget är det inte att förakta. Vi har räknat ut att en elektriker på ett bygge kan samla ihop så mycket som ett 1500 ton koppar på ett år. Räkna ut årsersättningen på det, och multiplicera med antalet elektriker. Där har du en del att tjäna.

Vad händer efter att du lämnat kablarna till oss?

Vi separerar metallen och lägger dem i olika kärl för varje metall. Kärlen transporteras till ett stålverk som kvalitetsstämplar metallen enligt olika skrotklasser. Det finns ett stort antal skrotklasser, inte bara efter vilken metall som skroten innehåller utan även efter ålder och kvalitet. Skrot kan till exempel vara legerat eller olegerat, prima, segunda eller fragmenterat. Våra kopparkablar klassas som kopparlegerat styckeskrot. När skrotet är fördelat efter sin klass åker det in i smältugnen. Sedan är det dags att tillverka nytt materiel, kanske blir de till nya kopparkablar, kopparrör eller till några av de hundratusentalet kopparspiraler som erbjuds Sveriges kvinnor. Koppar är inte bara ett av de mest ledande metallerna vi har, utan tar också effektivt död på alla slags bakterier och annat levande. Dessutom är det en metall som trots att den ärgar i fuktig miljö, behåller sina egenskaper år efter år. Tänk bara på hur länge ett vackert koppartak håller, så förstår du hur mäktigt det är.