Relationer

EFT-metoden vid parterapi

EFT, eller emotionellt fokuserad terapi, är en terapiform som kan användas för såväl par som individer. Det är en terapiform som hjälper människor att bli medvetna om deras känslor, hur de bör uttryckas och hur de kan tolereras. Det kan också hjälpa ett par att reflektera över känslor som legat begravda under en längre tid. Att sådana känslor kan komma upp till ytan och diskuteras, kan vara en viktig nyckel till att ett par ska känna att de fungerar tillsammans igen. Under parterapi kan man känna sig säker. Det är terapeutens uppgift att guida paret till att upptäcka dessa känslor, och att föra dem till ljuset. Sorg, ilska, rädsla och andra känslor får komma till ytan och noteras samt erkännas.

Fördelar med EFT

Fördelarna med den här typen av parterapi är flera. Främst är det just det, att man kan ta upp begravda känslor i en säker miljö. När dessa försöker tas fram på egen hand, eller tillsammans med en partner, finns en risk att de inte hanteras på rätt sätt. Att uppleva dessa gamla känslor igen kan vara jobbigt, och rent av traumatiskt – och då är det bra att ha en erfaren terapeut nära.

Om det finns många sådana händelser eller känslor hos båda, eller någon av er, kan det göra enorm skillnad att få dem ”luftade”. Det kan göra att man blir mer balanserad i sinnet, och att man får en sundare inställning till relationen och livet i allmänhet.

Nackdelar med EFT

Som nämnt ovan kan det vara svårt att återuppleva gamla, jobbiga känslor och händelser. Det kan vara lite som att öppna Pandoras Ask, ungefär. Det kan vara både smärtsamt och utmattande att göra detta. Det kan mycket väl vara så att patienten känner sig sämre under ett tag, innan fördelarna med detta börjar visa sig.

Det kan dessutom vara svårt att gräva upp dessa känslor tillsammans med någon man inte känner. Visserligen kan det vara tryggare att göra det just som parterapi, men likväl är terapeuten troligtvis någon man inte har något starkt band till, direkt. Således är det viktigt att man gör sin EFT-parterapi hos någon man känner sig trygg med. Ta inte bara första bästa – utan leta runt tills ni hittar någon som det verkligen känns bra med.