Nyheter

Stockholmsklinik för vaccination

Ingen vill bli sjuk under utlandsresan. Det finns många knep att ta till för att hålla sig frisk, men mot allvarliga sjukdomar behöver du oftast vaccinera dig. Vaccination i Stockholm kan du få hos privatkliniker, apotek och på sjukhus. Här kan du även få tips och rådgivning kring vilka vaccin som rekommenderas utifrån destination. För att åka till Barcelona krävs exempelvis inget särskilt vaccin. Ska du däremot resa till regnskogen i Brasilien eller vistas i lantliga miljöer i Thailand under längre tid finns det helt andra rekommendationer. Eftersom många vaccin ges i doser utspridda över ett par veckor är det alltid bra att vara ute i god tid så att du hinner få den dosering som behövs.

Boka vaccination för att hålla dig frisk

Det finns många sätt att hålla sig frisk på under resan. Bland annat är hygien något av det viktigaste, ta med dig handsprit och var noggrann med att tvätta händerna när du varit ute på stan. Kontakt med människor eller vistelser på tunnelbanor och i butiker är bland annat sådant som snabbt kan orsaka förkylningar eller influensa. Tänk på att inte klia dig i ansiktet om du inte har rena händer (därav är det alltid bra att ha med dig en liten flaska handsprit).
Andra saker som är bra att förbereda är vätskeersättning samt värktabletter. Om du ska till ett varmt land behöver du vara noggrann med att fylla på med mycket vätska för att undvika uttorkning. För att undvika magsjuka är det oftast bra att äta lagad och varm mat och helst undvika salladsbufféer.

Om du ska resa till platser där det finns mycket mygg är det alltid bra att ha med sig myggnät och myggspray. De flesta myggor är ofarliga, men på en del håll i världen finns det farliga zikaviruset och även malaria, dengue och japansk encefalit. När vi ändå är inne på sjukdomar spridda av insekter kan det även vara bra att ha i åtanke att rabies inte heller är helt ovanligt. Rabies är en obehaglig sjukdom eftersom den smittade snabbt behöver få vård. Rabies har alltid en dödlig utgång om sjukdomen inte behandlas.