Energi

Fördelar med solpaneler

Fördelar med solpaneler

Funderar du på att skaffa solpaneler? Hur gynnsamt det blir för dig och din ekonomi beror på flera faktorer. En av de faktorerna är var du bor. Bor du i en del av landet som har många soltimmar – Gotland exempelvis – så kan förutsättningarna vara bättre än till exempel i Stockholm. Samtidigt är det sannolikt bättre i Stockholm än i landets nordligare delar.

Det är givetvis fler faktorer än så som spelar in. Bland annat i vilket väderstreck du har stor takyta att installera solpaneler på. För den som vill installera solpaneler finns det lösningar och möjligheter för det mesta. Och det finns faktiskt många fördelar med det, på solpanelerstockholm.nu kan du få experthjälp med att allt vad solpaneler innebär.

Energi även under molniga dagar

Som nämnt i inledningen är antalet soltimmar något som kan förbättra elproduktionen. Samtidigt kan man få energi även under dagar när det är molnet. Solpaneler använder sig inte av värmeenergi – men däremot energin från solen.

Om solcellerna skulle producera mer el än vad du använder så skickas elen tillbaka till nätet igen. Den kan då sparas och användas under natten eller andra stunder då du förbrukar mer el än vad solpanelerna generar.

Väldigt lite underhåll krävs

Det enda som normalt behöver göras i form av underhåll är att borsta bort smuts och löv. Annars så är solpaneler i princip underhållsfria, och garantin är ofta lång. Vid en snabb anblick på olika firmor i Stockholm, så syns att garantitiden ofta ligger kring 25 år.

Även om inget regelbundet underhåll direkt krävs, är det dock bra att låta panelerna undersökas ungefär vart femte år. Vidare kan underhållskraven eventuellt variera mellan olika system – det bästa är att fråga installatören om detta. Oavsett vilket system du väljer, kan du dock känna dig trygg med att det inte blir särskilt mycket löpande arbete med panelerna.

Miljövänligt

Att det är miljövänligt med solceller är ingen hemlighet, och det är just därför som många väljer att skaffa det. Solenergi innebär inga ökade koldioxidutsläpp, eller andra utsläpp som har en påverkan på klimatet. Mycket få gifter – nästan inga alls – frigörs när man använder sig av solenergi. Dock är själva tillverkningen något som är förknippat med en del utsläpp.