Hus och hem

Så skyddar du dig mot lägenhetsinbrott med lägenhetslarm

Så skyddar du dig mot lägenhetsinbrott med lägenhetslarm

Medan antalet bostadsinbrott generellt sätt har minskat något de senaste åren sker en ökning när det gäller lägenheter. I den här texten får du tipsen som hjälper dig att minska risken för inbrott i din lägenhet!

Fakta om lägenhetsinbrott

Ingen går säker för inbrott. De sker i såväl småhus som lägenheter i flerfamiljshus. Bor du i lägenhet är risken för inbrott förvisso mindre än för den som bor i villa eller radhus. Det är svårare att komma in eftersom det nästan alltid finns en port, fönstren är knappt något alternativ när det gäller inbrott i lägenheter. Tjuvarnas intresse för lägenheter ökar dock, trots ökningen av lägenhetslarm i lägenheterna. Mycket tyder också på att inbrott i högre grad utförs av organiserade kriminella.

Det är tråkiga nyheter av flera skäl. Dels tenderar kriminella som arbetar på det här organiserade sättet vara mer ”professionella” vilket minskar chansen att polisen får fast dem. De har även knep att kringgå lägenhetslarm. De agerar helt enkelt för bra på själva brottsplatsen för att åka fast. Det rör sig enligt polisen inte sällan om utländska ligor, vilket innebär att stöldgodset försvinner utomlands. Det i sin tur minskar förstås chansen att den som blivit bestulen får tillbaka sina saker.

Hur skyddar man lägenheten mot inbrott?

Hur gör man då för att skydda sin lägenhet från inbrott? I princip är det ingen skillnad mot hur husägare agerar och tänker för att skapa högre säkerhet. Men eftersom en lägenhet i ett flerbostadshus ser lite annorlunda ut finns naturligtvis en del skillnader.  Det absolut första du ska göra är att skaffa dig ett lägenhetslarm. Om du köper ett som både är kopplat till en larmcentral och ett som tjuter högt har du både larmcentralens hjälp och grannar bli uppmärksammade och kan ringa polisen eller se till att tjuven inte lämnar byggnaden. Särskilt i lägenheter är det en bra idé med ett tjutande lägenhetslarm som komponent till larmet som är kopplat till larmcentralen. Lägenheter är byggda tätt på varandra och grannar finns alltid nära till hands. Ta därför nytta av grannsamverkan med hjälp av ditt lägenhetslarm! Dessutom borde man göra någonting åt ytterdörren. De flesta inbrott i lägenheter genom ytterdörren. Att satsa på en säkerhetsdörr är därför en bra idé, utöver lägenhetslarmet. Övervakningskameror gör också större nytta i en lägenhet än i hus ur ett brottsutredningsperspektiv. I en lägenhet är det enklare, eftersom de flesta lägenhetsinbrott sker via ytterdörren och man därför bara behöver en kamera.