Hus och hem

Bygg säkert i Uddevalla

Ska huset få nytt tak eller ska ett extrarum byggas ut mot baksidan? Kom ihåg att ansöka om bygglov och glöm inte säkerheten. Vilka företag, tjänster kan ge hjälp?

Frågor om ROT – Skatteverket

Ska ett byggföretag i Uddevalla anlitas kan ROT-avdraget utnyttjas för ett lägre totalpris på byggnationen. ROT-avdraget är på 30 % på arbetskostnaden och de flesta byggföretag ger offert med avdraget inräknat. Men kom ihåg att själv kontrollera hos Skatteverket att ni har avdrag att göra. RUT och ROT får tillsammans uppgå till 50 000 kr per år.

Frågor – Kontakta Skatteverket eller läs vidare på deras hemsida.

Skapa dig säkerhet – Uthyrningsföretagen

Att bygga själv har fördelen i en lägre kostnad. Men det krävs att du har kompetens både gällande byggnation och säkerhet. Just säkerhet är det många privatpersoner som missar. Både byggnadsställningar, säkerhetsselar och annan skyddsutrustning kan hyras hos uthyrningsföretag av byggmaskiner. Här kan även större maskiner hyras som underlättar byggnationen betydligt. Med byggnadsställningar skapas inte bara en större säkerhet utan även en enklare arbetsprocess. Istället för att stå på en vinglig stege kan byggnadsställningarna skapa en stabil grund att arbeta ifrån. Dessa kan hyras både med och utan montering.

Frågor – Kontakta uthyrningsföretagen i Uddevalla. Vid behov av enklare byggnadsställningar kan dessa köpas hos återförsäljare av byggmaterial.

Köp in hjälpen – Byggföretagen

Har du inte kompetensen som krävs för att bygga – ska du inte heller bygga. Eftersom du först måste ha bygglov för konstruktionen kan dessa ritningar även användas för att få offert från flera olika byggföretag i Uddevalla. De ser exakt hur byggnationen ska ske och kan därmed ge ett tydligt pris på arbetet. Kom ihåg att:

  • Alltid kontakta minst 3 – 5 företag. Därmed kan offerterna ställas mot varandra
  • Googla företaget – För att se om de har bra eller dåliga omdömen
  • Kontrollera företaget – Har de F-skatt? Finns det på ”svarta listan” av Råd & Rön?
  • Alltid ha skriftliga avtal – Muntliga är svåra att bevisa

Bygglov – Kommunen

Kommer tillbyggnad att ske behövs generellt bygglov. Via Uddevalla.se hittas information vad man bör tänka på gällande bygglovet, hur man förbereder ansökan och processen. Bygglovsprocessen sträcker sig över 10 steg med bland annat handläggning, grannars möjlighet att påverka och slutsamråd. Räkna med att processen tar ett par månader.

Byggnadsställningar i Uddevalla finns via KBSAB.