Vård

Behövs läkarintyg för högre behörighet?

Att kunna köra ett fordon är något som de flesta inte bara anser nödvändigt och något som idag gör livet enklare i samhället, utan något som dessutom är ganska roligt. När vi är 15 år kan vi för första gången köra en moped. Utan körkort får man bara lov att köra en klass 2 moped, som endast kan köra i max 25 kilometer i timmen. Med körkort får vi lov att köra en klass 1 moped och får ett så kallat AM-körkort. När vi sedan fyller 16 kan vi börja övningsköra personbilar och vid 18 års ålder kan vi få ett B-körkort. Att få dessa körkort är inte helt lätt, det krävs förstås att du klarar både teoriprov och uppkörning, men lite mer komplicerat blir det för nästa typ av körkort; C1 och uppåt. Då behövs dessutom ett läkarintyg.

Vad är ett läkarintyg?

Det är inte jättesvårt att förstå vad ett läkarintyg innebär. Det betyder alltså att du träffar en läkare som gör en medicinsk utredning av dig. Det finns somliga krav som du behöver uppfylla för att få ett intyg. Som exempel får du inte lov att ha alltför dålig syn om inte du har glasögon, eftersom det är en uppenbar fara i trafiken. Du kan gå till din vanliga husläkare och undersökningen är mer eller mindre en standardundersökning som går relativt snabbt.

När behövs ett läkarintyg?

För den som vill skaffa ett B-körkort, alltså ett personbilskörkort, krävs inget läkarintyg. Där räcker det med ett synintyg från optikern och en hälsodeklaration. Så hur vet man egentligen ifall man behöver skicka in ett läkarintyg eller inte? Detta kan du enkelt läsa dig till på exempelvis Transportstyrelsens hemsida. Inom samtliga olika typer av C- och D-körkort krävs en läkarundersökning. Dessa körkort tillåter dig köra tyngre fordon såsom olikt tunga lastbilar och bussar vilket är anledningen att körkorten kallas för högre behörighet.

Skaffa läkarintyg Stockholm

Det är viktigt att vara ute i god tid om du vill ha ett läkarintyg. Om du däremot bor i en storstad som exempelvis Stockholm är det inte sa svart att hitta utfärdare. Det finns flera olika så kallade trafikmedicinska läkarmottagningar som endast arbetar med denna typ av läkarundersökning för att utfärda läkarintyg.