Företag

Vad är Pinterest och vilka marknadsföringsvägar finns?

Många företagare inser att marknadsföring på sociala kanaler blir allt viktigare. Detta samtidigt som många inte ens har egna konton och därmed inte rätt kompetens för att kunna marknadsföra effektivt. Vad är Pinterest? Hur kan marknadsföring ske? Vilka är målgruppen? Här ges svaren!

Vad är Pinterest?

Pinterest är en av världens största sociala plattformar där både privatpersoner och företag agerar och interagerar. Enligt en svensk marknadsföringsbyrå besöks denna plattform av över 440 miljoner människor per månad. Det är därmed en plattform som är mycket använd men trots detta en underskattad marknadsföringskanal hos många företagare. I korthet kan användarna publicera bilder på ”digitala anslagstavlor”. Där kan andra användare se dem och få inspiration. I artikeln ”Vad är Pinterest?” på plattformens egen hemsida beskrivs tjänsten som ”en visuell upptäcksmotor”.

Medan Facebook främst bygger på interaktion mellan användarna och TicTok på korta videoklipp så har Pinterest större fokus på bilder och collage och inspiration. Ofta har dessa bilder även länkar till olika webbplatser där besökarna kan se fler bilder, köpa produkter eller läsa om de olika bilderna.

Så kan företag jobba med Pinterest

Även om den sociala plattformen kan användas på flera olika sätt bör den primärt ses som en inspirationskälla uppbyggd av bilder. Därmed är det även lättast för företag som visuellt kan skapa intresse att synas på Pinterest. Detta oavsett om det handlar om försäljning av mode, inredning eller resor. Några tips på vägen är:

 • Skapa företagskonto
  Personer som driver eget företag kan ha samma konto som privatperson och företagare. Men då krävs det att personen verkligen tänker till då allt som läggs ut privat även kommer att sammankopplas med företagets verksamhet. Det är ofta bättre att ha ett separat konto.
 • Skapa en strategi
  Att bara lägga upp bilder ”på känn” brukar i längden inte vara lönsamt. Bygg en långsiktig strategi! Det är även något som många marknadsföringsbyråer gärna hjälper till med.
 • Inspirera!
  Vad är Pinterest – i förhållande till andra sociala plattformar? Det enklaste svaret är att denna plattform primärt används för att hitta inspiration och idéer. Därmed är det inte faktasök, interaktioner eller videoklipp som eftersöks. Med andra ord måste även innehållet skapas inspirerande.

Vilken är målgruppen?

När företagare ställer frågan ”Vad är Pinterest?” handlar det framförallt om att förstå målgrupp och hur marknadsföring kan bli effektivt på plattformen.

 • 60 % är kvinnor
 • Den grupp som ökar mest är millennials
 • De som söker inspiration! Inom vilket område av ditt företag söker människor inspiration och idéer?