Nyheter

Bättre extraljus för mörkerkörning

För att öka säkerheten vid bilkörning på natten, är extraljus någonting som drastiskt förbättrar sikten. Med bra extraljus kan man se faror på långt avstånd för att på ett säkert sätt kunna agera. Utbudet är stort och det är enkelt att hitta de alternativ som bäst svarar upp till önskemål även från kräsna förare.

Val av lampor till extraljus

Att montera en ledramp på bilen har blivit ganska vanligt. Detta är förhållandevis enkelt och kan snabbt förbättra sikten. Kraftigare extraljus är dock ett alternativ som kan vara väl så bra. Här finns även möjlighet att välja alternativa lampor för att bättre kunna påverka styrka och funktion.

LED är vanligt förekommande även när det gäller extraljus till bilen. En annan variant som vissa föredrar är halogen eller xenon. Beroende på kontext är vissa av dessa bättre än övriga. Viktigt är att man väljer de extraljus som fyller den funktion man söker. Att kompromissa med dessa frågor är sällan vad som kommer att ge det resultat och den säkerhet som önskas.

LED lampor är väldigt tåliga och drar begränsat med ström. De håller under lång tid och kommer i en rad olika varianter. En ramp i någon form kan göra enorm skillnad för den som behöver extraljus vid mörkerkörning eller när man färdas i skogsmiljö under tidiga timmar.

Xenon lampor innebar en stor förbättring av de halogenlampor som tidigare använts. De brinner snabbare och ljusare, vilket uppskattas av många. De är dock gasdrivna och ömtåligare än LED extraljus. Över tid verkar allt fler gå över till de nyare alternativen.

Viktigt med godkända extraljus

I valet av extraljus är det viktigt att tänka på kvaliteten. Det finns ofta billiga extraljus att hitta på nätet, men alla dessa är inte någonting att lita på. För att känna sig säker på att man får extraljus som håller vad som sägs, är att fokusera på de som är CE och ROHS godkända. När de är godkända utifrån dessa krav, innehåller de inte några förbjudna eller skadliga ämnen. För den som vill vara helt säker på att få bra extraljus, finns även alternativ som är EMC testade och inte avger störningar som påverkar till exempel radiovågor.